Pietrele lui Solomon

      În partea de vest a Brașovului pot fi vazuți doi munți denumiți "Pietrele lui Solomon" care reprezintă un punct de atracție turistică atât pentru localnici, cât și pentru cei veniți din alte orașe sau țări. Acești doi munți strajuiesc partea veche a Brașovului, fiind marturia vie a vremurilor apuse care amintesc de istoria îndepartată a Brasovului. Peisajul este copleșitor de frumos și la fel de plin de legendă și istorie.

 Pictură murală                                                                                                                                                                                                                                         

        Legenda spune că un rege ungur numit Solomon a fost alungat de mama sa pentru că și-ar fi omorat fratele și ar fi fost blestemat de aceasta să moară de îndată ce va fi văzut de către un om de rând. Solomon a fugit călare pe calul său și s-a refugiat în această zonă a țării noastre. S-a urcat în galop cu calul pană în varful muntelui și văzând un păstor, de frica de a nu fi văzut de acesta și astfel riscând să moară, a bruscat calul dorind să se întoarcă. Calul însă s-a dezechilibrat și a căzut în prăpastie. În locul în care a căzut, muntele s-a despicat în două și astfel au apărut aceste două stanci. Solomon s-a prins de un copac și la rădăcinile acelui copac și-a așezat coroana de pe cap pe care nu se mai considera demn să o mai poarte.

       De aceea, se spune că vechea emblemă a Brașovului este coroana cu rădăcini, pe care o puteți vedea pe clădirea Muzeului Județean din Piața Sfatului. Numele lu Solomon a rămas în conștiința populară pentru că se suprapune numelui biblic de Solomon, fiul lui David, însă nu este vorba de același personaj. În limba iudaica Solomon se traduce prin înțelepciune, astfel încat Pietrele lui Solomon se traduc prin Pietrele Înțeleptului, înțelepciune pe care Solomon din legendă a căpatat-o în ultimele clipe de viață.

Detaliu pictură murală

 

Înapoi