Pe Tocile
Strada Pe Tocile a făcut parte dintotdeauna din cartierul Șchei (Obere Vorstadt), partea românească a Brașovului medieval. Prima mențiune documentară a Brașovului a fost Corona în anul 1235, urmată de Barasu (1252), şi Brașov (1294). Cetatea Brașovului a fost construită între anii 1448–1453, când a fost demolată Cetatea de pe Tâmpa, din ordinul guvernatorului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Cetatea Brașovului a fost una din cele din cele mai puternice cetăți ale Transilvaniei, care a avut și trei rânduri de ziduri de apărare și practic nu a fost cucerită vreodată. Construcția zidurilor sudice ale Cetății Brașov a transformat Șcheiul dintr-o aşezare de sine stătătoare, într-o suburbie a Brașovului. În a doua jumătate a secolului al XV-lea Șcheiul era integrat în vechiul cartier Quartale Corporis Christi & Quartale Catharinae, despărțirea fiind făcută de Valea cu Apă, pârâul care izvorește din Muntele Postăvaru, curge pe la Pietrele lui Solomon prin Șchei, apoi în dreptul Cetății Brașovului pe După Ziduri unde se numește Graft, iar cursul său mediu-inferior localnicii îi spun Spurcata. La venirea sașilor, Șcheiul românesc exista ca o așezare rurală care își ducea traiul la adăpostul Carpaților („Între Chietre”).
Strada Pe Tocile (în vechime Ulița Pe Tocile) a reprezentat întotdeauna coloana vertebrală comunitară a Șcheiului, legând Piața Prundului cu Biserica Sf. Nicolae – centru de spiritualitate și învățătură, cu Pietrele lui Solomon – centrul tradițiilor precreștine ale Junilor. Ca și în Cetate, ,,apele au format străzile”, astfel încât Valea cu Apă a jucat un rol determinant în dezvoltarea străzii. Într-o litografie publicată în Illustrierte Zeitung, Leipzig 1844, numită Biserica românească în Brașov, Th. Glatz prezintă Piața Prundului, prin care pârâul din Șchei curgea liber nefiind acoperit. Astăzi el este canalizat în Șchei pe o distanță de 2,1 km între punctele Podul Crețului şi Bastionul Fierarilor (azi Arhivele Statului din Brașov). Din această distanță, aproximativ 500 de m reprezintă tronsonul Străzii Pe Tocile.
Acoperirea Văii cu Apă s-a făcut probabil între anii 1874–1900 (pe harta modernă a anului 1874 pârâul figurează ca fiind liber pe străzile Șcheilor).
Astăzi Strada Pe Tocile, încărcată de istorie şi însemnând drumul predilect al brașovenilor, al Junilor și al turiștilor spre Pietrele lui Solomon, înseamnă un număr de 12 monumente istorice aflate în Patrimoniul Național reprezentate de case, porți de lemn și troițe.
Chietripress