Pe Ghirău

          Cum urci spre Șargu, din strada Ecaterinii azi Constantin Brâncoveanu, pe Traian Moșoiu, trecând pe lângă crucea din Malu’ Ciurcului, apuci la dreapta spre Colțul Putinarilor și dai de „Crucea lui Cațanaș”. Crucea a fost reclădită așa cum scrie pe piatră de Ioan şi Ecaterina Cațanaș, în 1901, pe locul uneia mai vechi. Dacă o iei spre stânga dai în Calea Vacilor, sau Pe Ghirău. Drumul urcă ușor în panta până la un mic platou unde în tinerețe jucam fotbal sau făceam gimnastică. De aici, în apropiere, se vedea crucea Căii Babei dispărută demult.  Ghirau 

       Drumul urcă în continuare spre Crucea Junilor Roșiori de la Pietriș. Calea Vacilor era pe vremuri locul pe unde se întorceau vacile seara de la păscut. Înainte vreme în Schei erau mulți crecători de animale. Văcaru aduna vitele în Prund apoi pleca cu ele, pe Calea Vacilor, spre Chietriș și prin Văgleniște, până în Poiană. Așa cum știm, scheienii erau mari „inovatori” în ponoase, denumiri și expresii curioase. De aceea nu trebuie să ne mirăm că „Pe Ghirău” înseamnă „Calea Vacilor”. Coasta respectivă era a primăriei iar „Ghirău” vine de la birou. În trecut și aici era un loc însorit unde multă lume venea să stea la soare.

       Azi poteca trece pe lîngă noul cartier de vile construit în apropiere de Drumul Nou spre Poiana Braşov. Un alt drum care ajunge Pe Ghirău pleacă din Cacova de sus, azi Traian Moșoiu, urcă pe scărițe pe strada Zărand și poteca ajunge sus la belvedere pe platoul din apropierea drumului Poienii. Încurcate sunt „Căile Scheiului”!!!

Text de Eugen Moga